400 gr, Finax Durummel
300 gr. groft rugmel
300 hvedemel
7 dl. vand
50 gr. gær
2 spsk. olivenolie
2 tsk. salt
Der skal normalt bruges ca. 50 gr.
hvedemel mere til æltning.
Brødene nedfryses efter afkøilng.
Vi
har erfaret, at den bedste måde at optø brødet på, er at tage det ud af
fryseren i god tid og lade det ligge i den lukkede plastpose til det er
optøet. Brødet kan derefter lunes
i en forvamet ovn.
Ønskes brødet
sprød i skorpen, skal det ske ved samme temperatur som ved bagningen, -
men ikke for lang tid, så det bliver tørt.
TIPS:
I
mange år har jeg haft et lidt anstrengt forhold til gærdej på grund af
den besværlige rengøring med tålmodig fjernelse af klistret dej på
karklud, bord og opvaskebørste.
En god kollega gav mig løsningen:
KOLDT VAND
Fyld koldt vand i dejskålen, og læg røreskeen i den. Lad vandet stå ca. ½ time.
Når
bordet igen er tilgængelig, dryp-vædes karkluden i koldt vand og
lægges over æltestedet.
Lad kluden ligge i 10-15 min. Nu kan dejen
fjernes fra bordet ved at gnubbe lidt rundt med karkluden.
Dejrester
skylles nemt af kluden i koldt vand.
Herefter kan der vaskes af med
sulfosæbe på normal vis.
Dejskålen
rengøres ved at dreje hånden rundt i skålen og møvre lidt - man kan
tydeligt mærke, hvor der sidder dej.
Derefter er den klar til
opvaskemaskinen.