Steder i Danmark  
knapforsidedesign-1
€   €  €  €  €   ------   €  €  €  €  €
Kontakt: - se forsiden
Info  +  Teknik

Skjul / Vis browsermenu med F11
Tilbage til forrige side med [BackSpace]


Illustrationer
Campingsteder 1999-2010 A3 med byer uden navn.
Steder hidtil -  fyldt med oplevelser

Råbjerg Mile -1 korr   JP-DSC04855
Råbjerg Mile, vidvinkel, pol-filter
og pragtfuldt vejr.
I forgrunden ses skeletrester af en skov.

Fra dybbøl mod Broager kirke JP-DSC00174
Set fra"Stævningsskoven"
lige neden for Dybbøl Mølle, her med
Broager kirke i baggrunden.

Firblad makro-6 Dueodde
Firblad - der er 4 grønne kronblade, men 5
kransstillede løvblade.

Pigsvamp, Koral makro-2 Suserup urskov-24 korr
Koralpigsvamp - højest mærkværdig
med sit dekorative, flossede udseende.
 


Steder i Danmark:

            Efter i 25 år at have tilbragt  næsten alle ferier i en familiesejlbåd, havde vi efterhånden indset, at vi reelt kun kendte vort eget land set fra søsiden.
            Vi udskiftede så i 1999 båden med en god campingvogn.
            Den er  indrettet , så vi har samme faciliteter som derhjemme m.h.t. basale behov, - internet - TV, og ikke mindst, en god kok.
            Og så kan den selv finde krogen, når det er tid at komme videre.

                                        €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €    €   €   €   €
 
            Turene er en fornøjelse i sig selv, fordi campingladserne nu om dage er meget fint udstyrede, og nu får vi så set Danmark indefra, - DET ER VIRKELIG EN GOD OPLEVELSE !
            Vi ser nu steder, som vi troede at vide noget om, - og så viser det sig, at vor viden er beklagelig mangelfuld, - vi trænger til " national opdatering ".

            En gammel svaghed for museer præger os, det er for at mærke duften af noget, der var engang, - og det generere også fornyet nysgerrighed.

            Eksempelvis i 2009, hvor tilfældet førte os til kunstmuseet Fuglsang på Lolland ( lige uden for Nykøbing  Falster ). Der vistes en særudstilling af malerier fra dansk guldalder.
            De var der alle sammen, - Købke og resten af holdet, repræsenteret ved mange af de værker, vi ellers kun ser i bøger, og ind i mellem på TV.
            Det var en stor oplevelse, at se malerierne live, -  her var en udtalt mangel på fidus- og klatmaleri, - noget vi til tider føler os påduttet andre steder.

                                           €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €    €   €   €   €

            I forårs- og sommermånederne sammenholdes vinterens planer med vejrmeldingerne.
            Blomsterfotografering kræver godt vejr, lidt sol og helst ikke ret meget vind, mange blomsterarter er jo kun åbne i solskin, og det er et generelt krav, at motivet står stille, hvis man vil have helt skarpe billeder.
            Når vejret er der, så er det afgang, - og ved man, hvad man går efter øges chancen for gevinst.
            Det er den gode grund til, at ingen får lov til at skrive i vor timemanager i den periode, - evt. aftaler skal stort set være af herognu-typen.
            I naturen er intet helt sikkert, planternes forekomst synes at variere meget fra år til år, det gælder især for frugtsætningen, men også forekomsten. Selv om vi frekventerer et sted, hvor vi " ved " en bestemt  art findes, risikerer vi, at der ikke er noget at komme efter det år.

            Sporten er, at søge efter og finde de gode steder.
            Det er der, hvor planterne lever, oftest i det, der kommer nærmest uberørt / uplejet natur. Nogle steder er forsøg på genskabelse af naturlige biotoper lykkedes så godt, at mere sjældne arter også overlever / indfinder sig der - stederne er derude, - men det er altså lidt af en udfordring at finde dem.
            Når det lykkes og vi kommer hjem med gode optagelser, undrer det os gang på gang, at et senere gensyn med optagelsen siger os præcist, hvor billedet er blevet til, og sætter os i stand til at genfinde stedet mere nøjagtigt end en GPS.

            Turistkontorerne er ikke til megen hjælp for os "grøftekants - botanikere", personalet afslører gang på gang udtalt mangel på viden om naturen og dens oplevelsespotentiale i deres område.

            Vi søger ideer og tips i f.eks Skov og Naturstyrelsens publikationer, i bøgerne, i TV, radio, internet, venner,  -  ja, selv  "tankens kraft", har et par gange virket fint.
            Lidt omtanke er nødvendig, idet især de sjældne arter ofte omtales med ret luftige eller helt manglende angivelser af biotop / findested.
            Dog, - sådan må det nok være, - vi har f. eks. på en enkelt dagtur på Læsø to gange set håndplukkede buketter af fredede orkider smidt i vejsiden, - det har nok alligevel været for svært at bære forbrydelsen helt hjem.
            Vi har også haft andre dårlige oplevelser.
            Eksempelvis er Erslev Kalkgrav på Mors desværre efterhånden helt groet til, og det samme gælder en usædvanlig flot vandretur ved Kappel ( Lemvig ), ned til fjorden og tilbage op over bakkerne igen.                     Turen er reelt sløjfet af mangel på pleje.

            Skov og Naturstyrelsens mærkning af stier og ture er almindeligvis meget fin, kun en enkelt gang er vi faret vild. Det var i en skov ved Flensborg Fjord, hvor afmærkningen var elendig / manglende. Vi slap ud efter en tur gennem et vildnis, -  jeg høstede 1 flåt, konen hele 4.
            Vi endte i en villahave, - iøvrigt til stor forbavselse for indehaveren.

            Vi har stort set været i hele landet, men ved godt, at vi ikke har fundet alt.
            Fint nok, - så er der heldivis også noget at søge efter i næste sæson.

            Overalt er der biotoper med særligt gunstige levesteder, også for mere specielle arter, - og dem går vi gerne efter.
            Biotopernes bundforhold spiller en stor rolle. På kalkrige steder findes helt særlige plantearter, hvorfor vi er meget begejstrede for Møn med tilliggende, for Bornholm med de mange smukke, udbytterige steder, og for Læsø med alle orkideerne, - som der iøvrigt også er masser af på Langeland.

            I nærheden af Sønderborg løb vi i 2010 på en lille ca. 100 x 100 meter  " Stævningsskov ", eller fællesskov for bønderne, der ikke har været dyrket ( plaget? ) eller udnyttet i flere hundrede år, - der var dusinvis af den ret sjældne Firblad plus andet godt til herbariet.

            En gang hørte vi en udsendelse i bilradioen om en skov, der havde fået lov til at ligge helt urørt siden ca. 1950. Stedet var "under videnskabelig overvågning", idet der fandtes mange sjældne planter der, - bl.a. Koralpigsvamp, (som altså ikke er en plante !).
            Udsendelsen fik os til at køre til Sjælland umiddelbart efter, - og vi fandt svampen.
            Vore optagelser vidner desværre, om hvor lidt lys der når ned til skovbunden i en gammel tæt løvskov, - så vi må derover igen, - turen var før vi fik anskaffet blitz-udstyr.

                                           €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €   €    €   €   €   €